Het belang van gezond financieren

07 / 05 / 2024

Bij EDW Autolease begrijpen we dat elke onderneming uniek is en daarom verdient iedereen een leaseoplossing die dat ook is. Een ‘gezonde’ financial lease is cruciaal om de financiële stabiliteit van je bedrijf te waarborgen. Maar wat maakt een lease gezond? Een optimale looptijd, de juiste aanbetaling en een passende slottermijn zijn hierin sleutelfactoren.

Het belang van gezond financieren

Optimale looptijd

De keuze van de looptijd van je leasecontract is een afweging tussen maandelijkse betaalbaarheid en totale financieringskosten. Een kortere looptijd betekent hogere maandlasten, maar vermindert de totale rente die je betaalt, wat voordelig is voor snelle aflossing. Aan de andere kant maakt een langere looptijd je maandelijkse kosten lager, maar stijgen de totale rentekosten over de looptijd.

 

De voordelen van aanbetalen

Een aanbetaling doen bij de start van je Financial Lease kan een duidelijke invloed hebben op je financiering. Door vooraf een deel van het aankoopbedrag te betalen, verlaag je niet alleen de hoofdsom en dus je maandlasten, maar bouw je ook direct eigen vermogen op in het voertuig. Dit versterkt je positie bij de bank en verbetert je cashflow. Het is echter belangrijk om te overwegen dat een aanzienlijke aanbetaling een directe impact heeft op je beschikbare liquide middelen, wat een uitdaging kan zijn als deze middelen ook elders in het bedrijf nodig zijn.

 

Het kiezen van de juiste slottermijn

Het achterwege laten van een slottermijn verhoogt je maandelijkse betalingen, maar verlaagt de totale rentekosten en versnelt de eigendomsoverdracht. Dit kan voordelig zijn voor ondernemingen die streven naar snel eigenaarschap en minimale schulden. Het is een strategie die goed werkt voor bedrijven die voldoende budgettaire ruimte hebben om hogere maandlasten te dragen.

Als ondernemer is het ook belangrijk om te overwegen wat voor type persoon je bent. Stel je voor dat je een contract hebt voor 5 jaar, maar het begint al na 3 jaar te kriebelen om een nieuwe auto te rijden. In zo’n situatie kan een slottermijn soms een belemmerende factor zijn, omdat je minder van het geleende bedrag hebt afgelost gedurende de leaseperiode. Dit kan het minder makkelijk maken om het contract over te sluiten op een nieuw voertuig.

 

Contact

Elke keuze die je maakt rond de financiering van je bedrijfsvoertuigen heeft langetermijngevolgen voor je bedrijf. Of het nu gaat om de looptijd, een aanbetaling, of de beslissing rond een slottermijn, elke beslissing moet worden gewogen met zowel de huidige als toekomstige financiële gezondheid van het bedrijf in gedachten. Bij EDW Autolease zijn we toegewijd aan het adviseren van onze klanten met gepersonaliseerde oplossingen die niet alleen aan hun behoeften voldoen, maar hen ook in staat stellen om financieel gezonde keuzes te maken.

Nieuwsgierig naar hoe wij jou kunnen helpen? Neem dan contact op met een van onze adviseurs in jouw regio.

Meer

De Impact van de Wet Excessief Lenen op Ondernemers

De Impact van de Wet Excessief Lenen op Ondernemers

De Top 10 Leaseauto’s van 2023 voor Ondernemers

De Top 10 Leaseauto’s van 2023 voor Ondernemers

BPM-vrijstelling bestelauto’s verdwijnt in 2025

BPM-vrijstelling bestelauto’s verdwijnt in 2025

Autobedrijf van de maand: van Ballegooijen auto’s

Autobedrijf van de maand: van Ballegooijen auto’s