Zero-emissiezones

Zero-emissiezones

Zero-emissiezones

Vanaf 2025 wordt Nederland getransformeerd met de introductie van zero-emissiezones in ongeveer 30 tot 40 steden. Dit heeft significante implicaties voor ondernemers die afhankelijk zijn van bedrijfsvoertuigen. In dit artikel verkennen we wat de invoering van deze zones betekent voor jouw onderneming en hoe je kan anticiperen op deze veranderingen.

Zero-emissiezones

Wat zijn zero-emissiezones?

Wat zijn zero-emissiezones?

Zero-emissiezones zijn stadsgebieden waar alleen voertuigen die geen schadelijke stoffen uitstoten, zoals elektrische auto’s en voertuigen op waterstof, zijn toegestaan. Vanaf 1 januari 2025 zullen steden als Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht, en vele anderen, deze regelgeving invoeren om een schoner milieu te bevorderen. Een zero-emissiezone verschilt van een milieuzone. In een milieuzone verbiedt de gemeente de toegang voor dieselvoertuigen, inclusief personenwagens op diesel. Zero-emissiezones richten zich specifiek op bedrijfswagens, zonder invloed op personenauto’s. Verscheidene steden hanteren reeds milieuzones.

In deze steden komen zero-emissiezones

In deze steden komen zero-emissiezones

In deze steden komen zero-emissiezones

Tussen de 30 en 40 Nederlandse steden staan op het punt om zero-emissiezones specifiek gericht op stadslogistiek te implementeren.  Het exacte tijdstip waarop deze zones actief worden, verschilt echter per stad. Het is daarom van belang om de officiële website van lokale gemeente te raadplegen om de specifieke startdatum van de zero-emissiezone te controleren. Onderstaand tref je een overzicht aan van enkele steden die reeds hebben aangekondigd dergelijke ZE-zones te zullen invoeren:

Impact op bedrijfswagens

Impact op bedrijfswagens

Voor ondernemers is het nu belangrijk om vooruit te kijken en strategische beslissingen te nemen over de samenstelling van hun wagenpark. Met de nieuwe regelgeving zullen voertuigen die rijden op diesel of benzine en die niet voldoen aan de gestelde minimale emissienormen, de toegang tot zero-emissiezones worden ontzegd. De nadruk ligt op het bevorderen van het gebruik van voertuigen zonder uitstoot. Voor ondernemers die willen controleren of hun huidige voertuigen nog toegang hebben tot deze zones, biedt de kentekencheck een uitkomst. Deze tool stel je in staat te verifiëren of jouw voertuig voldoet aan de emissienormen die toegang geven tot de milieuzones. Meer informatie over elektrische bedrijfswagens en de voordelen die ze bieden, kun je vinden via de link hieronder.

Elektrische bedrijfswagen leasen

Overgangsregeling

Overgangsregeling

De overheid erkent de uitdagingen die de overgang naar volledig emissievrije transportmiddelen met zich meebrengt voor het bedrijfsleven. Om deze transitie haalbaarder te maken, zijn specifieke overgangsregelingen in het leven geroepen. Deze regelingen staan bedrijven toe, afhankelijk van het voertuigtype en de emissieklasse, om tot een vastgestelde datum toegang te blijven houden tot de aangewezen zero-emissiezones.

 

Subsidies en Fiscale Voordelen

Subsidies en Fiscale Voordelen

Door gebruik te maken van beschikbare subsidies en fiscale voordelen kan de overstap naar een elektrisch of waterstofvoertuig financieel haalbaar worden. Deze regelingen zijn ontworpen om de aanschaf van schone voertuigen te stimuleren en dragen bij aan de verduurzaming van jouw onderneming.

 

Hulp bij de Overstap

De overgang naar emissievrij vervoer is een belangrijke stap richting duurzaamheid en vraagt om een zorgvuldige planning. Advies en ondersteuning van experts in elektrisch leasen kunnen cruciaal zijn in dit proces. Met een breed aanbod van elektrische bedrijfswagens en een team van mobiliteitsexperts, kunt u rekenen op professionele begeleiding bij het kiezen van de juiste voertuigen voor uw bedrijf.

Benieuwd
wat wij voor
jou kunnen
betekenen?

Benieuwd
wat wij voor
jou kunnen
betekenen?

Jeroen van der Heiden
Contact Jeroen van der Heiden