De Impact van de Wet Excessief Lenen op Ondernemers

23 / 01 / 2024

De Wet Excessief Lenen, een recente wetswijziging in Nederland, heeft aanzienlijke implicaties voor ondernemers die aanzienlijke schulden hebben bij hun eigen vennootschap. Deze wet is bedoeld om te voorkomen dat directeur-grootaandeelhouders (DGA’s) onbelast leningen kunnen opnemen van hun eigen bedrijven. Het is cruciaal voor ondernemers om te begrijpen hoe deze wet hun financiële planning beïnvloedt en welke stappen ze kunnen ondernemen om aan de nieuwe eisen te voldoen.

De Impact van de Wet Excessief Lenen op Ondernemers

Deze wet stelt een limiet aan het bedrag dat DGA’s belastingvrij kunnen lenen van hun bedrijf. Bedragen boven deze limiet worden gezien als verkapte winstuitkeringen. Het doel is belastingontwijking tegen te gaan. De wet vereist dat ondernemers hun schuldstructuur kritisch bekijken. Schulden boven de vastgestelde grens moeten worden aangepakt om belastingheffingen te voorkomen.

Het wetsvoorstel excessief lenen 2023 stelt dat aanmerkelijkbelanghouders en hun partners belast worden als hun gezamenlijke schuld bij de eigen vennootschap meer dan €700.000 bedraagt. Dit is een verhoging van de eerdere grens van €500.000. De maatregel is gericht op de belastingheffing in box 2 en laat schulden voor de financiering van de eigen woning buiten beschouwing. Bij een schuld hoger dan €700.000 wordt het meerdere vanaf 2023 aan het einde van elk jaar belast als een dividenduitkering tegen 26,9% inkomstenbelasting.

 

Strategische Financieringsmethoden

Leasing en andere financieringsvormen kunnen een uitkomst bieden. Deze methoden helpen bij het vrijmaken van kapitaal, wat essentieel is voor het verminderen van schulden aan de eigen vennootschap. Financial lease, vooral voor bedrijfsmiddelen zoals auto’s en equipment, biedt een strategische manier om bedrijfskapitaal efficiënt in te zetten. Het ondersteunt bedrijven bij het behouden van liquiditeit en het voldoen aan de eisen van de Wet Excessief Lenen.

De Wet Excessief Lenen heeft niet alleen directe gevolgen, maar beïnvloedt ook de toekomstige financiële planning van ondernemers. Het is belangrijk om langetermijnstrategieën te ontwikkelen die in lijn zijn met de nieuwe regelgeving.

Heeft dit artikel uw interesse gewekt over de Wet Excessief Lenen en wilt u meer weten over hoe u uw financiën kunt optimaliseren? Neem dan contact met ons op voor deskundig advies en oplossingen op maat. Bezoek onze contactpagina en laat ons u helpen met uw financiële strategieën en beslissingen. Samen zorgen we ervoor dat uw onderneming succesvol blijft in het licht van nieuwe wetgeving en uitdagingen.

Meer

Het belang van gezond financieren

Het belang van gezond financieren

De Top 10 Leaseauto’s van 2023 voor Ondernemers

De Top 10 Leaseauto’s van 2023 voor Ondernemers

BPM-vrijstelling bestelauto’s verdwijnt in 2025

BPM-vrijstelling bestelauto’s verdwijnt in 2025

Autobedrijf van de maand: van Ballegooijen auto’s

Autobedrijf van de maand: van Ballegooijen auto’s