BPM-vrijstelling bestelauto’s verdwijnt in 2025

03 / 10 / 2023

Momenteel genieten ondernemers van een financiële tegemoetkoming bij het aanschaffen van een bedrijfswagen, in de vorm van BPM-vrijstelling. Echter, deze gunstige regelgeving krijgt een andere wending vanaf 2025: zakelijke bedrijfswagens worden dan gelijkgesteld aan personenauto’s voor wat betreft BPM-heffing. Wat voertuigen tot wel 15.000 euro duurder kan maken. Dit impliceert dat je uiterlijk eind 2023 je bestelling moet plaatsen als je BPM-belasting wilt vermijden.

BPM-vrijstelling bestelauto’s verdwijnt in 2025

Wat is BPM?

BPM, een acroniem voor ‘Belasting van Personenauto’s en Motorrijwielen’, is een eenmalige heffing die verschuldigd is bij de aankoop van een nieuwe auto. De tarifering van deze belasting is afhankelijk van de koolstofdioxide-emissie van het voertuig en wordt eveneens toegepast op geïmporteerde en tweedehands wagens.

Ondernemers zijn al verplicht BPM te betalen bij de aankoop van een personenauto, maar bedrijfswagens hebben momenteel nog een uitzonderingsclausule.

 

BPM vrijstelling

Sinds 2007 worden ondernemers die een bedrijfswagen voor strikt zakelijke doeleinden aanschaffen, ontlast van de BPM-verplichting. Indien het voertuig overwegend voor privégebruik wordt ingezet, vervalt deze vrijstelling. Deze faciliteit is in ieder geval tot en met 2024 geldig.

Daarnaast is er een specifieke clausule om het gebruik van elektrische voertuigen te bevorderen. Volledig elektrisch aangedreven voertuigen zijn momenteel geheel vrijgesteld van BPM.

 

Voorwaarden voor Huidige BPM-Vrijstelling

Ondernemers moeten aan bepaalde criteria voldoen om BPM-vrijstelling te verkrijgen. Hierbij gelden onder meer de volgende bepalingen:

  1. Het zakelijk afgelegde kilometrage bedraagt meer dan 10% van het totale jaarlijkse kilometrage.
  2. Erkenning als ondernemer door de Belastingdienst.
  3. Het voertuig dient primair ingericht te zijn voor goederentransport, zonder passagiersaccommodatie in de laadruimte. Niet voldaan aan deze vereisten? Dan is BPM-aangifte en -betaling waarschijnlijk onafwendbaar. Voor een integrale lijst van eisen en bijkomende informatie, raadpleeg de Belastingdienst.

 

Beëindiging van BPM-Vrijstelling in 2025

De Tweede en Eerste Kamer hebben ingestemd met een beleidsaanpassing, gepresenteerd tijdens Prinsjesdag 2022, die de afschaffing van de BPM-vrijstelling voor bedrijfswagens formaliseert. Naar verwachting zullen ondernemers vanaf 1 januari 2025 geen gebruik meer kunnen maken van deze fiscale stimulans.

De toekomstige BPM-tarieven zullen worden berekend op basis van de CO2-emissiewaarden van het voertuig. Hiermee komt de BPM-heffing gelijk aan die van personenauto’s. Het positieve nieuws: volledig elektrische bedrijfswagens blijven vrijgesteld.

 

Wat betekent de afschaffing van de BPM voor de ondernemer?

Om nog gebruik te maken van de bpm-vrijstelling, is het raadzaam de bestelauto tijdig te bestellen zodat deze nog in 2023 of 2024 geregistreerd kan worden. Door de schaarste in grondstoffen en productieplekken zijn de levertijden inmiddels opgelopen tot 12 maanden.

Met meer dan 20 jaar ervaring in de branche hebben we een uitgebreid netwerk opgebouwd met leveranciers en partners. Dankzij dit netwerk kunnen we je helpen bij het vinden van een bedrijfsbus die aan jouw specifieke behoeften voldoet, zelfs in deze tijden van schaarste. We begrijpen hoe cruciaal een betrouwbare bedrijfsbus is voor het succes van jouw onderneming en staan klaar om je daarbij te ondersteunen.

Mocht je interesse hebben om meer te weten te komen over hoe wij je kunnen helpen bij het vinden van de juiste bedrijfsbus, neem dan gerust contact met ons op. We staan klaar om je te assisteren bij het maken van een geïnformeerde keuze die past bij jouw zakelijke behoeften.

 

Rekenvoorbeeld:

Stel je koopt een Volkswagen Transporter van € 30.895,00. Dan wordt de BPM als volgt berekend:

Netto-catalogusprijs = € 30.895,00
CO2-uitstoot gr/km = 182
BPM = 182 x € 66,91 = € 12.166,62

Totale prijs bestelauto = € 30.895,00 + € 12.166,62 = € 43.072,62

 

Bij vervanging van bestelauto’s na 1 januari 2025 is het fiscaal voordelig om deze te vervangen door emissievrije bestelauto’s. Je betaalt dan ook na 2024 geen bpm. Milieuzones in stedelijke gebieden worden strikter en breiden uit, waardoor dieselvoertuigen op termijn nagenoeg verbannen worden. Elektrische voertuigen blijven daarentegen welkom.

Is de initiële investering in een elektrische bedrijfswagen een struikelblok? Overweeg dan Financial Lease. Doordat je het aankoopbedrag gespreid betaalt heb je geen liquiditeitsverlies.

Meer

Het belang van gezond financieren

Het belang van gezond financieren

De Impact van de Wet Excessief Lenen op Ondernemers

De Impact van de Wet Excessief Lenen op Ondernemers

De Top 10 Leaseauto’s van 2023 voor Ondernemers

De Top 10 Leaseauto’s van 2023 voor Ondernemers

Autobedrijf van de maand: van Ballegooijen auto’s

Autobedrijf van de maand: van Ballegooijen auto’s