Investeringsaftrek

De investeringsaftrek is een bedrag wat je als ondernemer van de winst af mag trekken wanneer je hebt geïnvesteerd in een bedrijfsmiddel. Door de investeringsaftrek verlaag je de winst en betaal je minder belasting. Als ondernemer kun je profiteren van 3 soorten investeringsaftrek, namelijk:

 • Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA)
 • Milieu-investeringsaftrek (MIA) en VAMIL
 • Energie-investeringsaftrek (EIA)

 

Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA)

Als ondernemer kom je aanmerking voor de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA) als je hebt geïnvesteerd in bedrijfsmiddelen. In het geval van Financial Lease geldt dat je gebruik mag maken van deze regeling bij de aanschaf van een personen- of bestelauto welke hoofdzakelijk worden ingezet voor beroepsvervoer. Het maakt niet uit of het een nieuwe of gebruikte auto betreft. De KIA geldt niet voor personen- of bestelauto’s met een Operational Leasecontract. Met Financial Lease ben je fiscaal zelf de eigenaar zodat de KIA wel geldt als de auto daarvoor in aanmerking komt.

De hoogte van de KIA wordt bepaald in het jaar van investeren. In 2021 heb je recht op de KIA wanneer je meer dan € 2400 euro investeert. De maximale aftrek is afhankelijk van de totale investering. Hieronder vind je een overzicht van de belastingdienst voor het kalenderjaar 2021.

Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA)

Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA)

Rekenvoorbeeld

Je koopt als ondernemer een bestelbus met de aanschafwaarde van € 27.000 euro (excl. btw). Door de ondernemersregeling ben je vrijgesteld van BPM wanneer je een bestelauto voor meer dan tien procent van de onderneming gebruikt. De btw kun je terugvragen bij de belastingdienst. De kostprijs van de bus is dus € 27.000 euro. Via bovenstaande tabel heb je recht op 28% aftrek op je winst (€ 27.000 X 28% = € 7.560 euro). Wanneer je uit gaat van 52% belasting, bespaar je dus (€ 7.560 X 52%) €3.931,20 euro.

 

Milieu-investeringsaftrek (MIA)

Met de milieu-investeringsaftrek (MIA) kan je de fiscale winst tot wel 36% verlagen. Het is afhankelijk van het soort auto dat je wilt gaan leasen. De overheid heeft verschillende bedrijfsmiddelen erkend als “Milieu investering”.  Daarnaast moet de investering voldoen aan een aantal voorwaarden.

 

Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (VAMIL)

Bepaalde milieuvriendelijke investeringen komen ook in aanmerking voor de VAMIL regeling. Hiermee kun je een investering op een willekeurig moment afschrijven. Voor investeringen vanaf 2011 geldt dat de willekeurige afschrijving is beperkt tot 75%. Het voordeel van de VAMIL is dat je sneller mag afschrijven, waardoor je de fiscale winst verlaagt en dus minder belasting hoeft te betalen.

Voorwaarden MIA / VAMIL

 • Het bedrijfsmiddel staat op de milieulijst.
 • Het bedrijfsmiddel is niet eerder gebruikt.
 • De investering moet betrekking hebben op aanschaf- en voortbrengingskosten van het bedrijfsmiddel.
 • Het bedrag aan milieu-investeringen moet minimaal € 2.500 per bedrijfsmiddel zijn.
 • U kunt voor hetzelfde bedrijfsmiddel geen energie-investeringsaftrek én milieu-investeringsaftrek tegelijk krijgen.

Milieulijst MIA / VAMIL

Bedrijfsmiddelen die in aanmerking komen voor MIA\Vamil, staan vermeld op de Milieulijst. Als u een bedrijfsmiddel heeft aangeschaft waarvan de code in de Milieulijst begint met een A, B, D, E, F of G mag 13,5%, 27% of 36% van het investeringsbedrag extra ten laste worden gebracht van de winst over het kalenderjaar waarin het bedrijfsmiddel is aangeschaft. De volledige milieulijst vind je op de website van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

 

Energie-investeringsaftrek (EIA)

De regeling biedt direct financieel voordeel aan ondernemers die investeren in energiebesparende bedrijfsmiddelen en duurzame energie. Naast de afschrijving mag u van deze investeringen een extra bedrag aftrekken van de winst. Voor 2019 en 2020 is de aftrek 45% van de investering (aanschaf- en voortbrengingskosten). Voor 2021 is de aftrek 45,5%.

Als ondernemer kom je in aanmerking voor de EIA als de investering in het bedrijfsmiddel voldoet aan de volgende 4 voorwaarden:

 • Het bedrag aan energie-investeringen is minimaal € 2.500 per bedrijfsmiddel.
 • Het bedrijfsmiddel is niet eerder gebruikt.
 • Het bedrijfsmiddel staat op de zogenoemde energielijst. U kunt de energielijst downloaden van de internetsite van RVO.nl.
 • U kunt voor hetzelfde bedrijfsmiddel geen energie-investeringsaftrek én milieu-investeringsaftrek tegelijk krijgen.

In de Energielijst staat welke bedrijfsmiddelen in ieder geval in aanmerking komen voor de EIA. Daarnaast komen in aanmerking voor de EIA:

 • bedrijfsmiddelen die niet op de Energielijst staan, maar wel energie of fossiele brandstoffen besparen en een algemene besparingsnorm halen
 • de kosten van een energieadvies, onder bepaalde voorwaarden

 

Combinatie KIA, MIA en VAMIL

De KIA, MIA en VAMIL zijn drie verschillende regelingen, maar kunnen gecombineerd worden.

Benieuwd naar de mogelijkheden? Neem dan contact op met een van onze Lease Adviseurs. Zij helpen je graag verder met het zoeken naar een geschikte auto.

Neem contact op

Voor een passend fiscaal advies raden we altijd aan om contact op te nemen met een boekhouder of accountant.

 

Het laatste nieuws

Autobedrijf van de maand maart: van den Hadelkamp auto’s

EDW Autolease bestaat dit jaar 20 jaar. Om dit jubileum te vieren, zetten we graag de autobedrijven waarmee we samenwerken in het zonnetje. Het autobedrijf van de maand maart bestaat dit jaar maar liefst 40 jaar. Dat is een mijlpaal … Lees verder >>

Autobedrijf van de maand februari: Mooren Auto

Autobedrijf van de maand februari: Mooren Auto In de afgelopen 35 jaar is Mooren Auto uitgegroeid tot een begrip in de regio. Dit familiebedrijf biedt een uitgebreide dienstverlening voor alles rondom mobiliteit en staat bekend om hun persoonlijke aa ...

Lees verder >>
Meer nieuws