Hoe ziet het huidige wagenpark eruit?
We zijn sinds een aantal jaar bezig met de elektrificeren van ons wagenpark. Momenteel hebben we 220 auto’s, waarvan het elektrische deel steeds verder groeit. We hebben elektrische KIA’s, Mercedes-Benz Vito’s en Mercedes-Benz EQV’s.
Wat heeft jullie doen beslissen om de overstap te maken?
Dit heeft twee redenen. De eerste is dat er vanaf 2025 van het doelgroepen vervoer wordt verwacht dat taxibedrijven een zero emissiebeleid voeren. Deze doelstelling kan alleen gehaald worden door op tijd te starten met het elektrificeren van het wagenpark. Ten tweede was een elektrische auto gemiddeld duurder in de aanschaf dan een brandstof auto, maar doordat de bpm-teruggave is afgeschaft zijn de prijzen van meer gelijk geworden aan brandstof auto’s en dus aantrekkelijker om aan te schaffen.
Wat zijn de voordelen van elektrisch rijden?
Het onderhoud van elektrische auto’s niet te vergelijken met een auto met verbrandingsmotor. Als voorbeeld noemt Marcel de Mercedes-Sprinter. Bij een onderhoudsbeurt wordt er zo’n 11 liter aan olie vernieuwd, wat zeer kostbaar is. Deze kostenpost heb je natuurlijk niet met elektrische auto’s. De remblokken- en schijven van een elektrisch voertuig gaan (bij normaal gebruik) ook langer mee. Je remt dan namelijk op de elektromotor in plaats van de remmen. De banden daarentegen kunnen wel sneller slijten, maar door een ecodrive te installeren ondervang je dit probleem.
De ecodrive is oorspronkelijk in het leven geroepen als toeren en snelheidsbegrenzer voor brandstofmotoren. Dit levert een besparing op van de brandstofkosten. Met de komst van de EV dachten we dat dit het einde van de ecodrive zou betekenen. Niks bleek minder waar. Al onze elektrische voertuigen zijn voorzien van een ecodrive speciaal voor EV’s, want de snelle acceleratie van een EV heb je niet nodig voor personenvervoer. Als je onbegrensd rijdt ga je ongemerkt sneller rijden. Nu zit er een ecodrive op die het voertuig begrenst op 115 km per uur. Soms zou je liever harder rijden, maar 430 kilometer halen we nu gewoon. Anders haal je de 400 km niet eens. Dan is 350 km het maximum.
Wat betekent elektrisch rijden voor de taximarkt?
In de taxibranche heb je constant genoeg capaciteit nodig en dus blijven we investeren in nieuwe voertuigen. Ondertussen komen in steeds meer steden milieuzones en worden aanbestedingseisen verscherpt. Als ik nu investeer in nieuwe bussen met verbrandingsmotor, dan heb ik over een aantal jaar voertuigen die nog helemaal niet zo oud zijn, maar waar ik eigenlijk niet meer de steden mee in mag. Dus bestel ik ze niet, maar eigenlijk heb ik wel nieuwe voertuigen nodig. Voor het personenvervoer met personenauto’s zie ik de elektrificatie wel goedkomen. De uitdaging ligt bij het doelgroepenvervoer. De huidige actieradius van de grotere elektrische bussen is nog niet toereikend genoeg.
Hoe is de laadpalen infrastructuur geregeld?
Thuis is laden is vaak geen optie omdat hier geen voorzieningen voor zijn of de laadtijd te lang is. Van gemeentes mogen er geen kabels over wegen en fietspaden. We hebben momenteel laadpalen bij ons kantoor waar ’s nachts onze voertuigen geladen worden. De reden dat we dit zelf faciliteren is dat we hiermee grip hebben op de kosten. Er is namelijk een groot verschil in laadkosten per locatie. Een fastcharger langs de snelweg is prijzig en de wachttijd van de chauffeur moet ook worden betaald. Op deze manier is elektrisch rijden duurder dan op diesel, maar doordat we zelf laden blijven de kosten beheersbaar..
Waar moeten bedrijven op letten als ze willen overstappen naar elektrisch?
Maak die stap alvast, want je ontkomt er niet aan. Opdrachtgevers, of het nu zakelijk of overheid is, ze verwachten allemaal dat vervoer duurzamer wordt. Of je het wil of niet, je gaat er mee te maken krijgen!