Afschrijving lease auto

Wanneer je een auto aanschaft middels Financial Lease met jouw onderneming dan moet de auto op de balans opgenomen worden voor de aanschafprijs. Als het een btw auto betreft dan boek je de auto exclusief btw, omdat de btw bij de eerst volgende belastingaangifte teruggevraagd kan worden. Wanneer je een marge auto koopt of niet btw-plichtig bent, boek je de gehele factuur als volledige investeringswaarde. Deze afschrijvingskosten gaan direct van het bedrijfsresultaat af, waardoor de netto bedrijfswinst lager is en je dus minder inkomstenbelasting betaald.

 

Afschrijven op een lease auto

Hoe werkt het? Nadat de auto op de balans is geactiveerd, maak je een inschatting van de verwachte gebruiksduur en restwaarde. De gebruiksduur is afhankelijk van het soort onderneming en hoe je de auto gebruikt. Voor een aannemer is de gebruiksduur anders dan voor een ondernemer die de auto gebruikt voor woon-werk verkeer. Het verschil tussen de aanschafprijs en en de restwaarde mag je vervolgens in gelijke delen verdelen over de gebruiksduur. Hierdoor is de afschrijving in elke boekjaar even hoog.

Jaarlijke afschrijving

Voor de hierboven beschreven afschrijving geldt wel een jaarlijkse bovengrens. Er mag jaarlijks maximaal 20% van de aanschafwaarde worden afgeschreven.

Heb je na het lezen van deze informatie nog vragen over het afschrijven van een lease auto? Neem dan contact op met een van onze lease adviseurs. Zij helpen je graag verder.

Neem contact op

Het laatste nieuws

Autobedrijf van de maand april - Hemcar

Autobedrijf van de maand april: Hemcar

HEMCAR is autobedrijf van de maand april en wij begrijpen wel waarom. Maar wat maakt HEMCAR nu zo bijzonder? Volgens de eigenaren van HEMCAR, Martijn van de Roer en Leonard van der Kroft, is persoonlijke service en transparantie de sleutel … < ...

Lees verder >>

Autobedrijf van de maand maart: van den Hadelkamp auto’s

EDW Autolease bestaat dit jaar 20 jaar. Om dit jubileum te vieren, zetten we graag de autobedrijven waarmee we samenwerken in het zonnetje. Het autobedrijf van de maand maart bestaat dit jaar maar liefst 40 jaar. Dat is een mijlpaal … Lees verder >>

Meer nieuws